Clicky Web Analytics

Wednesday, September 9, 2009

Facebook Offices: ArchDaily

I figured because this blog is geared towards students, I am a student, Facebook gets billions of hits a day from students, and we are all interested or involved in architecture in some way, this post would stimulate most of your minds.

Facebook Headquarters! Very cool building and very interesting to see the place where it all happens.

A few weeks ago we presented you photos from architectural offices that our readers shared through Facebook. And now, we bring to you the Facebook offices in Palo Alto, designed by Studio O+A.

Studio O+A is a San Francisco based practice, founded by Primo Orpilla and Verda Alexander during the dot-com boom of the early 1990s, bringing quality design to start-ups and venture firms at Silicon Valley.

I wish ArchDaily was big enough to require such facilities… the interior space is amazing, specially the open working areas and several small meeting/working/relaxing spaces here and there, that reflect the spirit of collaboration inside Facebook.

Architect’s description and more photos after the break:

Employees of Facebook recently moved to a new headquarters that facilitates interaction and connection, reflecting the company’s mission as a social networking website provider. Formerly a laboratory facility for high-tech manufacturer Agilent Technologies, the 150,000-square-foot structure at Palo Alto’s Stanford Research Park brings together more than 700 employees originally scattered throughout 10 locations in and around downtown Palo Alto.

The design of the space relied heavily on input from the users, appropriate for a flatly structured company that weights every employee’s opinion equally. O+A designers interviewed employees about what they wanted from their new headquarters. The Facebook platform was used to conduct company-wide polls about design decisions, post construction photos and updates, and keep everyone informed of the thought process behind the project. An advisory board of employees from every department collaborated with the design team on the design process, from space planning to finishes to final move coordination.

Because the new facility houses employees coming from various locations, the company wanted to maintain each division’s distinct identity. The design takes its inspiration from the patchwork nature of Facebook users and employees, bringing together seemingly disparate elements to form a cohesive pattern and using color and interior spacing to create neighborhoods within the open plan space. The company’s executives sit in central areas, accessible to all employees. Large lounges and open spaces provide venues for the community to come together. A kitchen and café continue Facebook’s tradition of providing gourmet meals to staff at all hours, while drinks and snacks are available at micro-kitchens throughout the headquarters.

Continue to the post and pictures.